Kategórie
 
 
 
 
 
HRC tvrdosť ocele

Na meranie tvrdosti materiálov nám slúži Rockwellova stupnica, ktorá konkrétne merá tvrdosť ocele. Patrí medzi statické skúšky, pričom je v súlade s normou STN EN ISO 6508-1. Vedieť akú tvrdosť má náš nôž je veľmi dôležité, pretože tvrdá oceľ sa síce ťažko brúsi, ale zostane dlho nabrúsená. Avšak na druhej strane mäkká oceľ sa brúsi ľahko, no aj sa rýchlo otupuje.

 

Ako skúška podľa Rockwella prebieha

 

HRC stupnica nám slúži ako pomôcka pri určení tvrdosti materiálov. Tieto materiály sa testujú so záťažou pomocou diamantu s váhou 150kg (1500N). Teda tu ide o to, že keď sa daný predmet zaťaži pomocou spomínaného diamantu, aká škoda na ňom vznikne, ako do hĺbky do neho diamant vrypne. 


Rozdelenie HRC tvrdosti

  • 40-45 HRC patrí pre sekery, dláta, apod.
  • 52-56 HRC určuje bežné kuchynské oceľové nože
  • 55-62 HRC je kvalitná čepeľ noža
  • 59-61 HRC sem sa už radí veľmi kvalitný kuchynský oceľový nôž
  • 65-67 HRC sú veľmi kvalitné japonské oceľové čepele
  • 66 HRC patria čepeliam, ktoré sú spracúvané práškovou metalurgiou

Ďalšie stupnice mechanického skúšania kovov

  • tvrdosť podľa Grodzinského
  • tvrdosť podľa Vickersa
  • tvrdosť podľa Knoopa
  • tvrdosť podľa Brinella
     
 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia